Overslaan en naar de inhoud gaan

Paardenbloemen zijn fascinerend. Vroeger speelden we als kind altijd het orakelspel "hoeveel kinderen krijg je later?". Om het spel te spelen, blaas je zo hard je kan de parachutes met zaadjes van de bloembodem weg. Het aantal zaadjes er staan blijven, zoveel kinderen krijg je. Ik had er soms wel in de twintig. Het maken van paardenbloemgelei herinnert me aan deze leuke en speelse periode. Het plukken van de bloemen en nadien lintbloemen ontdoen van stengel en bloembodem, zijn prima activiteiten om samen met je kinderen te doen.

Dit recept is met suikervervangers gemaakt. Ik werk graag met natuurlijke, voedingsrijke producten die een stabielere bloedsuikerspiegel opleveren. Dus als ik witte suiker vervangen kan, dan doe ik dat graag. Teveel suiker door mijn systeem maakt mij makkelijk hangry. Voor ieders bestwil dus dat ik esdoorn- en agavesiroop in dit recept gebruik. :) Je kan ook zelf bepalen hoe vast je gelei wordt door te spelen met de hoeveelheid agar-agar. In dit recept gebruik ik 4 g agar-agar en dan krijg je een stevige gelei.

Door esdoorn en agavesiroop te gebruiken krijgt deze gelei ook een extra mooie goud-oranje kleur. Daar word ik dan weer vrolijk van, net het zonnetje in huis.

Recept

Ingrediënten

  • 200 paardenbloemen
  • Sap van 1 appelsien
  • Sap van 1 citroen
  • 400 ml water
  • 2 topjes van citroenmelisse
  • 1 theelepel chiazaad
  • 100 g agavesiroop
  • 25 g esdoornsiroop
  • 4 g agar-agar

Benodigdheden

  • 3 middelgrote gesterilliseerde confituurpotjes

Bereiding

Ontdoe de paardenbloemen van stengel en bloembodem tot je enkel de gele lintbloemen overhoudt. Was deze. Je kan alles van de paardenbloem eten; wortel, bladeren, bloemen, behalve de stengel en bloembodem. Het sap van de stengel is licht giftig en de bloembodem is het verlengde van een stengel, dus deze verwijder je ook mee.

Neem een kookpot. Hierin laat je de bloemen, de citroenmelisse, het water en al het sap 5 min opkoken. Let erop dat het deksel gesloten blijft. Je kan ook een ander kruid gebruiken dat goed bij citrus past.

Dit mengsel laat je een nachtje trekken.

De volgende ochtend zeef je het mengsel door een neteldoek. Knijp deze op het einde goed uit zodat je je vocht behoudt. Meng nu in een kookpot de rest van de ingrediënten erbij en laat even opkoken. Om te testen of je consistentie goed zit, laat je een lepel gelei even afkoelen in een kommetje. Vind je hem te slap dan kan je altijd nog wat agar-agar bijvoegen. Is hij goed dan haal van het vuur en giet de gelei meteen in de confituurpotten. Je vult de potten best helemaal tot net onder de rand van je pot. Dat werkt handiger en verbeterd de houdbaarheid doordat er minder lucht in kan. Deksel erop, omdraaien en klaar!