Overslaan en naar de inhoud gaan
De hartige cake uit het boek “Wild Plukken” van Leoniek Bontje en Yvet Noordermeer is een aanrader. Heel het boek is trouwens een aanrader. Het geeft echt goesting om de natuur in te gaan en te gaan en de natuurlijke medicijnenkast open te trekken om voor jezelf een lekker en gezond maaltijdje te koken of bakken. Ik heb het recept van de hartige kruidencake wel aangepast naar mijn smaak en de kruiden die op dat moment voor mij goed voelden. Zo heb ik de witte dovenetel voor een stuk vervangen door de lintbloemen van de paardenbloem. Ik doe er ook iets minder kruiding in, omdat het voor mij zo prima werkt. De blaadjes van duizendblad die ik gebruik in de cake, smaken trouwens pittiger dan het dovenetelblad of bloem, dus daar heb ik rekening mee gehouden.

Ook heb ik de oude kaas gebruikt i.p.v. Parmezaanse kaas en de room vervangen door de Griekse soja platte kaas. Een aanrader.

De buren vonden deze cake lekker, licht getoost bij een slaatje met een sneetje gerookte vis erbij. Een tip die ik volgende keer ga uitproberen.

Ingrediënten:


60 g jonge blaadjes en bloemen van de dovenetel.
10 g jonge blaadjes van duizendblad.
10 g lintbloemen van de paardenbloem.
3 eieren
2 el Griekse soja-yoghurt
60 g pijnboompitten
100 g oude affligemse kaas
4 eetlepels olijfolie
en zout en peper. Je kan ook de peper vervangen door wat bloempjes van duizendblad. Die staan nu lekker in de weide te bloeien en hebben ook een pittige smaak.

Bereiding:


Verwarm de oven op 160° gr.
Was en snij de kruiden in kleine stukjes, pluk de bloemen uit de bloemenhoofdjes van de paardenbloem en de dovenetel.
Bij de paardenbloem ga ik ga altijd eerst voor plukken, dan ben ik lekker mindful bezig. :) Nadien snij ik er meestal een paar. Ik zorg er ook altijd voor dat ik de zaadjes van het hoofdje meeheb. Die smaken het lekkerst vind ik.
Bij de dovenetel pluk ik ze er altijd één voor één uit. Pluk ze tot je in zen toestand bent. :)
Meng volgende ingrediënten tot een glad deeg: het bakmeel, eieren, Griekse yoghurt, olie, zout, peper of bloemetjes van duizendblad erbij. Voeg er de pijnboompitten, de oude affligemse kaas en de kruiden aan toe.
Giet het mengsel in een ingevette bakvorm.
Bak +- 40 min. tot die goudbruin is.
Smullen maar. :)