Overslaan en naar de inhoud gaan
Klaprozen zijn één van mijn lievelingetjes. Ze staan zo mooi in de velden met dat rood. Ik herinner me een tekening van een klaproosfee en ik was opslag verliefd. Vroeger, als kind, plukte ik ze vaak in de hoop ze in een vaas te zetten. Dat lukte me jammer genoeg niet. De bloemblaadjes vielen er telkens van af, vlak nadat ik ze geplukt had. Het was een les in schoonheid: sommige bloemen zijn op hun mooist, wanneer ze vrij en wild zijn.

Na een hele lange tijd ze van in de verte en ook dichtbij te hebben bewonderd, ben ik te weten gekomen dat je er ook een spelletjes mee kan spelen. Van de klaproos kan je een bloemblaadje plukken en het laten klappen in je hand.

Ook ben ik te weten gekomen dat de bloemen,de bloemknoppen, bladeren en zaadjes eetbaar zijn. Ze zijn goed tegen heesheid, hoest en hebben een pijnstillende, kalmerende werking. Ze staan leuk in een gerecht of in een salade. Ik heb van de bloemknoppen een zout, zuur kappertjes gerecht gemaakt. Het gaat gaat bij een kool en wortelsalade en bij een groene salade. Vooral bij die laatste schittert de mooie, rode kleur van de klaprozen tegen de groene salade aan. Hart en wortel met elkaar verbonden, zoals ze in chakra termen zouden zeggen. :)

Recept

Ingrediënten:


80 bloemknoppen van de klaproos
400 ml water
1/4 kop zout
200ml azijn
100 g suiker
Een waterdicht potje

Bereiding:


Pluk de bloemknoppen. Haal de steeltjes ervan af.
Leg de waterdichte pot met deksel in een pot met net gekookt water om ze te steriliseren. Leg de pot met deksel nadien te drogen op een propere keukenhanddoek.
Zet ze op het water.
Giet er het zout bovenop. Je pekelt ze eerst. Je hoort ze minimaal 3 uur te laten staan in het zout. Ik heb ze al eens een nacht laten staan. Ik proef meestal het zout niet door het gerecht door.
Nadien giet je het water af en spoelt het zout van de bloemknoppen.
Laat dan de azijn, de bloemknoppen en de suiker in een pot tot aan het kookpunt komen. Zet het vuur af zodra je het mengsel kookt. Je hoort de bloemknoppen nog even knappend opengaan. Ik vind dat een heerlijk geluid. Het geeft ook een hele mooie rode kleur aan de azijn. Die dieperrood wordt naargelang hij staat.
Giet dit mengsel in de gesteriliseerde waterdichte pot en sluit goed af.
Zet even, een 15 tal min., op zijn kop om het vacuum te trekken. Ook al lukt dat niet, toch blijft het gerecht lang houdbaar. Ook buiten de koelkast.
Na een paar dagen is het zoet, zure bijna helemaal door de bloemknoppen ingetrokken en hebben ze nog meer smaak.
Smakelijk.